dossieropbouw

Recht op loon tijdens schorsing?

“Heb ik recht op loon tijdens de schorsing?”

Een schorsing is op zichzelf al verontrustend genoeg. Moet je je ook nog zorgen maken over je salaris? Kan de werkgever dit inhouden? En kan de werkgever vakantiedagen in mindering brengen tijdens de schorsing? Welke actie kun je als werknemer ondernemen?

recht op loon tijdens schorsing

De hoogste rechter van Nederland (de Hoge Raad) heeft in een uitspraak uit 2003 bepaald dat een schorsing in beginsel in de ‘risicosfeer‘ van de werkgever ligt. Dat betekent dat ook de gevolgen voor rekening en risico van de werkgever komen. En dat betekent dat de werknemer in beginsel recht heeft op loon tijdens een schorsing. Daarbij maakt het (in principe) niet uit of jij zelf misschien aanleiding hebt gegeven voor de schorsing.

Maar er zijn situaties waarin dit anders kan liggen. Is er in de cao een regeling opgenomen waarin uitdrukkelijk wordt afgeweken van artikel 7:628 lid 1 BW? Dan kan de schorsing betekenen dat je geen loon krijgt. Dit kan gelukkig alleen tijdens de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst. Ook onder bijzondere omstandigheden kan de rechter besluiten dat de schorsing toch voor jouw rekening komt. Dat is bijvoorbeeld als de schorsing het gevolg is van zeer verwijtbaar gedrag. Of als het feit dat er niet kan worden gewerkt duidelijk voor rekening van de werknemer komt, bijvoorbeeld omdat die gebonden is aan een nevenactiviteitenbeding.

“Je neemt maar vakantiedagen op!”

vakantiedagen tijdens schorsing

Dagen van schorsing kunnen niet tegen jouw zin als vakantiedagen worden aangewezen. De wet bepaalt dat de werkgever niet eenzijdig kan bepalen wanneer een werknemer vakantie opneemt. Dat geldt dus ook tijdens een schorsing of op non-actiefstelling. Het is zelfs zo dat je tijdens een schorsing vakantiedagen opbouwt, zoals blijkt uit deze uitspraak. Als je op vakantie gaat tijdens de schorsing, kunnen die dagen natuurlijk wel van jouw vakantiedagensaldo af gaan.

actie of stilzitten? 

Is het dus slim om rustig achterover te gaan zitten tijdens een schorsing? Dat niet. Zoals je in dit artikel kunt lezen zijn er redenen om (snel) in actie te komen in geval van schorsing. Bovendien wordt soms geëist dat je je tijdens de schorsing ‘beschikbaar houdt‘ voor werk. Hoewel je zou kunnen zeggen dat de werkgever door de schorsing al heeft laten weten toch geen gebruik te willen maken van die beschikbaarheid, is het raadzaam toch schriftelijk te laten weten dat je beschikbaar bent.

Let ook op als er onduidelijkheid kan bestaan over de vraag of je op non-actief gesteld bent of geschorst. Als de werkgever vervolgens ontkent dat sprake was van schorsing, ben je ongeoorloofd afwezig en is er geen recht op loon.

Wil je weten of je in jouw situatie recht hebt op loon tijdens schorsing? Bel vrijblijvend met Heere advocaten 010-4360069