verbetertraject weigeren

Wat zijn de kosten van een ontslag advocaat?

Als je net te horen hebt gekregen dat je je baan mogelijk gaat verliezen, zijn hoge juridische kosten wel het laatste waar je op zit te wachten. Tegelijkertijd wil je natuurlijk wel zo goed mogelijk verweer voeren tegen het ontslag. Wat kost een advocaat eigenlijk en hoe werkt het met de kosten van een ontslag? Krijg je alle kosten terug als je de zaak wint? Zijn de juridische kosten in de vaststellingsovereenkomst voldoende om mij goed te adviseren? Kan ik een fixed fee vragen?

uurtarief 

Advocaten werken vaak op basis van een uurtarief. Dat tarief kan variëren van € 150 ex BTW per uur tot wel € 500 ex BTW en kantoorkosten van 5%. Het hangt er sterk van af wat voor advocatenkantoor je benadert wat het tarief zal zijn. Ook verschilt het of je een nog niet zo ervaren advocaat of juist een oude rot in het vak inschakelt als jouw ontslag advocaat. Nou is het ook zo dat niet elke ontslag zaak per definitie een heel ervaren advocaat vereist. Als de zaak niet zo ingewikkeld is, kun je prima met een wat minder dure advocaat uit de voeten. Als er hard onderhandeld moet worden, kan het weer wel lonen om een advocaat in te schakelen die misschien iets duurder is, maar zich niet laat overbluffen door iemand met meer ervaring.

Naast uurtarief kunnen in een ontslagzaak andere kosten aan de orde zijn, zoals griffiegeld (vaak ongeveer € 250) en deurwaarderskosten (rond de € 150). Als je verliest kan je met een proceskostenveroordeling geconfronteerd worden(zie hieronder). Deze kosten zijn alleen aan de orde in geval van een procedure. De hoofdmoot van de kosten zijn echter meestal de eigen advocaatkosten.

“Kan het ook anders dan uurtje-factuurtje?” 

fixed fee

Een advocaat moet consumenten voldoende informatie geven om de kosten van de ontslagzaak goed in te schatten. Vaak geeft de advocaat in elk geval een aanduiding van de te verwachten uren per stap in de behandeling van de zaak. Sommige advocaten kunnen een fixed fee afgeven voor de kosten van de ontslag zaak. Omdat van te voren vaak niet duidelijk is hoe de zaak zich gaat ontwikkelen en hoeveel tijd er dus in zaak zal gaan zitten, is het lastig om een fixed fee voor de hele zaak af te spreken. Dat zou ook in het nadeel van de cliënt kunnen werken: als het geld op is, heeft de advocaat  er belang bij om snel af te ronden. Vaak is wel mogelijk om voor onderdelen van de ontslag zaak een vaste prijs af te spreken voor de kosten van de advocaat.

“Waar staat de teller?”

oplopende kosten

Als er geen fixed fee is afgesproken en de zaak ingewikkeld is, kunnen de kosten van het ontslag flink oplopen. Het is dus verstandig om geregeld een tussentijdse kosten opgave te vragen aan jouw advocaat. Als het tot een procedure over het ontslag komt, kunnen er makkelijk vele uren in de zaak gaan zitten. Een kostenplaatje van een paar duizend euro is dan ook geen uitzondering na een ontslagzaak bij de rechter. Als dat ervoor zorgt dat jij je baan houdt of een hogere ontslagvergoeding krijgt, kan dat een goede investering zijn. Maar als je de zaak verliest, zijn hoge kosten extra zuur.

Als er weinig te winnen valt, moet je niet teveel tijd in de zaak steken. Een goede advocaat zorgt dat de kosten van de zaak in verhouding (blijven) staan tot de mogelijke opbrengst van de zaak.

“Krijg ik alle kosten terug als ik win?”

proceskosten veroordeling in ontslag zaak

De partij die de zaak wint kan de rechter vragen om de verliezende partij in de kosten te veroordelen. Daarbij wordt echter een zogenaamd ‘liquidatietarief’ toegepast. Zie hier een indicatie van de kosten die vergoed worden. Ga ervan uit dat je maar een beperkt deel terugkrijgt als je al helemaal in het gelijk wordt gesteld. De keerzijde is dat je zelf ook niet met zeer hoge proceskosten van de tegenpartij wordt geconfronteerd als je verliest. In zaken waarin de werkgever het heel bont heeft gemaakt, wil de rechter de werkgever wel eens in de volledige juridische kosten veroordelen. Zie bijvoorbeeld deze zaak. Dit zijn wel de uitzonderingen.

alternatieven

Er zijn natuurlijk ook alternatieven. Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan zijn de kosten van een ontslag advocaat misschien gedekt. De verzekeraar heeft in-house juristen die je kunnen adviseren. Meestal geldt dat je pas een advocaat van jouw eigen keuze mag inschakelen als er geprocedeerd gaat worden, maar soms kunnen er andere afspraken worden gemaakt met de verzekeraar. Dan kun je een zeer ervaren advocaat inschakelen zonder zelf de kosten te dragen. Overleg met ons over de mogelijkheden!

Als jouw inkomen onder een bepaald niveau ligt, kom je misschien in aanmerking voor ‘gefinancierde rechtsbijstand‘, de zogenaamde ‘toevoeging‘. Kijk hier of je daarvoor in aanmerking komt. Let op: niet alle advocaten kantoren verlenen gefinancierde rechtsbijstand. Als je voor een toevoeging in aanmerking komt, is het handig om dat in het begin van het gesprek te vermelden zodat je niet voor niets jouw hele verhaal hoeft af te draaien bij een advocaat die jou niet verder kan helpen.

“Een slimme oplossing!”

onderhandeling 

Geen rechtsbijstandverzekering en kom je niet in aanmerking voor een toevoeging? Juist ook in verband met de oplopende kosten en de beperkte compensatie in arbeidszaken, streeft ons kantoor ernaar om de kosten zoveel mogelijk bij de werkgever neer te leggen. Dat werkt natuurlijk vooral als in onderhandeling een regeling wordt bereikt. In veel gevallen is de werkgever bereid om in het kader van een regeling alle of een substantieel deel van de kosten te vergoeden. Voor de resterende kosten spreken wij vaak een gematigd uurtarief en desgewenst gespreide betaling af, zodat deze kosten behapbaar blijven.

In een vaststellingsovereenkomst bijvoorbeeld bij een reorganisatie heeft de werkgever vaak al een juridisch budget opgenomen (zie ons artikel hier). Vaak is dat voldoende voor een advies over de redelijkheid van het voorstel en een beperkte onderhandeling. Zo nodig kunnen wij er in onderhandeling méér uit halen.

Zit je met een ontslagzaak? Wil je weten waar je aan toe bent? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een eerste inschatting van de kosten. Bel Heere advocaten: 010-4360069