ontslag reorganisatie

Consumentenbescherming voor eenmanszaak?

Net een bedrijf gestart en even niet opgelet

Wie leest nu nog de kleine lettertjes? Lezen kost tijd en moeite omdat de letters zo klein zijn. Het vinkje is zo aangeklikt. Maar wat nu als in die kleine lettertjes een ‘verrassing’ staat zoals een looptijd van twee jaar? Consumenten kunnen algemene voorwaarden vernietigen omdat die onredelijk bezwarend zijn. Online-aankopen (‘overeenkomsten op afstand’) kunnen worden herroepen en producten kunnen worden teruggestuurd.

Wat nu als de onoplettende koper geen consument is maar een eenmanszaak heeft? Kan deze kleine ondernemer ook een beroep doen op de bescherming die consumenten hebben? In de zaak waarin de kantonrechter Rotterdam moest beslissen, had een kleine ondernemer een abonnement  afgesloten om zijn site beter vindbaar te maken. Alleen stond in de kleine lettertjes een looptijd van 2 jaar. Weliswaar mocht eerder worden gestopt maar niet kosteloos. Het prijskaartje voor een eerder einde was betaling van 40% van het resterende abonnementsgeld.

Geen bescherming toch gered

De kantonrechter vond niet dat de eenmanszaak een vergelijking mocht maken met de bescherming die consumenten hebben. Het maakte voor de kantonrechter niet uit dat het ging om een kleine ondernemer. Kennelijk dacht de kantonrechter: juist als starter moet je goed opletten.

De ondernemer had echter nog een ijzer in het vuur: betaling van 40% van het restant kon in redelijkheid niet worden gevergd (‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar’). Hier ging de kantonrechter in mee. Hij matigde het te betalen bedrag. Zo kwam de kleine ondernemer in dit geval met de schrik vrij!

Let op: als ondernemer geniet je dus in principe geen consumentenbescherming bij online aankopen. Zelfs als beginnende ondernemer kom je dus niet altijd zo makkelijk weg als de kleine ondernemer uit deze uitspraak. Lees dus toch altijd goed de kleine lettertjes.