vertrekregeling

Onverwacht slechtnieuwsgesprek met vertrek voorstel? Deze drie reacties zijn niet handig.

Het zal je maar overkomen. Op een dag zegt je werkgever opeens dat het bedrijf afscheid van jou wil nemen. Volkomen onverwachts is er een slechtnieuwsgesprek en krijg je een vertrek voorstel. Uit het gesprek dat volgt, blijkt dat er allerlei zaken spelen zonder dat je je er van bewust was dat er iets aan de hand was. Voor de werkgever is de maat blijkbaar opeens vol.

Verrassend genoeg komen dit soort situaties best vaak voor. Hoewel dit haaks staat op het arbeidsrechtelijke systeem waarin de verbeterkansen die een werknemer moet krijgen voorop staan, werkt het in de praktijk vaak zo dat er opeens een punt bereikt is waarop de werkgever “het vertrouwen verliest” of er “genoeg van” heeft. Zonder verder af te wachten wordt er onverwacht een slechtnieuwsgesprek gevoerd en een vertrek voorstel gedaan. Vanuit het perspectief van de werkgever is dit misschien begrijpelijk, maar juridisch werkt het anders. Hoe moet je hier op reageren? En wat moet je in elk geval niet doen?

Niet doen: meteen accepteren

In een recente casus bij ons kantoor was de werknemer zo overvallen door het voorstel dat hij de vertrekregeling maar had getekend. Gelukkig regelt de wet dat er een bedenktijd van minstens 14 dagen geldt na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst. De werknemer kwam tijdig bij ons, zodat we zijn akkoord konden herroepen en serieuzere onderhandelingen over de vertrekregeling konden openen. Wij horen ook wel eens dat werknemers een vertrekregeling maar accepteren omdat zij discussies over het functioneren liever vermijden. Begrijpelijk, maar niet nodig.

Ook als de vertrekregeling op het eerste oog gunstig lijkt en je zelf ook eigenlijk wel weg wilt, kun je geneigd zijn om het voorstel maar meteen te accepteren. Ons advies: niet doen. Zelfs als je zelf ook wel weg wilt, is het verstandig om juridisch te laten checken wat de gevolgen van de vertrekregeling voor jouw situatie zijn. Er kan een opzegverbod (ziekte, zwangerschap etc.) gelden. Dan heb je bij vertrek vaak geen aanspraak meer op een WW-uitkering. Als de vertrekregeling niet goed geformuleerd is, kan dat ook gevolgen hebben voor een eventuele uitkering. Zelfs als je al een andere baan op het oog hebt, kan het nuttig zijn om een correct verwoorde vertrekregeling te hebben. Wat gebeurt er immers als de nieuwe baan onverwachts eindigt in de proeftijd?

Bovendien is het voorstel voor een vertrekregeling vaak een openingsbod. Dan is er meer uit de vertrekregeling te halen. Als de werkgever zonder dossier plotseling van jou af wil, is er vaak ruimte om een wat betere vertrekregeling uit te onderhandelen.

actie: Verzamel alle relevante documentatie: arbeidsovereenkomst(en), recente salarisstrook, CAO, bedrijfsregeling, correspondentie, functioneringsverslagen en het vertrekvoorstel. Neem contact op met een arbeidsrechtdeskundige en bespreek de casus.

Niet doen: wegleggen en niet op ingaan

Een andere reactie die we soms zien, is dat het voorstel wordt weggelegd in de hoop dat de zaak wel overwaait. Ons advies: niet doen. Een voorstel voor een vertrekregeling is een signaal dat er iets aan de hand is. Als je niet reageert op zo’n voorstel kan dit een eigen leven gaan leiden. Het lijkt dan alsof je signalen niet oppikt en dat kan tegen je gebruikt worden. De voorgestelde vertrekregeling waarop niet gereageerd is, kan dan een bouwsteentje worden in een eventuele procedure.

actie: Reageer op adequaat op het vertrekvoorstel. Laat weten dat je verrast bent door het voorstel. Laat weten dat je niet wilt vertrekken. Het beste kun je deze reactie opstellen in overleg met een advocaat. Die kan je helpen om de reactie zo te verwoorden dat die strategisch kan worden gebruikt in het dossier.

Niet doen: zelf verweer voeren

Het voorstel voor de vertrekregeling wordt vaak onderbouwd met allerlei verwijten of aantijgingen. Die kunnen in het gesprek zelf (mondeling) of in een begeleidende mail of brief zijn opgenomen. Je handen jeuken misschien om daar uitgebreid op te reageren. Begrijpelijk. Je wilt uitleggen dat de kritiek van de werkgever onzin is of dat de verweten zaken niet aan jou te wijten zijn. Ons advies: niet doen. Soms is een brief of mail met opzet zo geschreven om jou uit te lokken om bepaalde stellingen in te nemen. Een niet goed doordachte reactie van jouw kant kan later gebruikt worden om aan te tonen dat je “niet openstaat voor kritiek” of “een verbeterkans afslaat“. Of je trekt met jouw reactie onbedoeld de bewijslast naar jezelf toe.

actie: Zet eventuele kritiekpunten uit de brief van de werkgever op een rijtje en noteer per punt hoe dit kan worden weerlegd of kan worden bewezen dat het anders zit. Formuleer daarna samen met een advocaat een strategisch handige reactie.

conclusie

Kortom: een voorstel voor een vertrekregeling kan het startpunt zijn voor een onderhandeling over een nog veel betere vertrekregeling. Een ondoordacht exitvoorstel kan voor de werkgever flink in de papieren lopen, zeker als er geen enkel dossier is om de wens om afscheid te nemen te onderbouwen. Het kan echter ook een aanknopingspunt zijn om te gaan werken aan verbetering van de arbeidsrelatie.

actie: weet dat je niet meteen inhoudelijk hoeft te reageren. Laat wel meteen weten dat je verrast bent door het voorstel. Laat weten dat je tijd nodig hebt om erover na te denken. Laat het daarbij qua reactie en raadpleeg snel een advocaat voordat je verder op de zaak ingaat.

Bel vrijblijvend Heere advocaten 010-4360069 voor overleg.