04 nov Waarschuwing werkgever: heeft dit gevolgen voor jouw baan?
Een werkgever gebruikt een officiële waarschuwing om aan een werknemer duidelijk te maken dat een bepaald gedrag niet door de beugel kan. Geregeld te laat komen, ongepast taalgebruik op de werkvloer of het maken van fouten bij het werk, maar ook allerlei andere gedragingen kunnen aanleiding zijn voor een waarschuwing. In veel gevallen is er aan de officiële waarschuwing al iets vooraf gegaan. Een mondelinge waarschuwing of een gesprek over het (ongewenste gedrag) bijvoorbeeld. Als werknemer heb je het misschien nog niet echt doorgehad dat je in de gevarenzone zat. Met een officiële waarschuwing is dat in elk geval wel duidelijk.
Wat zijn de juridische gevolgen van een waarschuwing door werkgever?
Uit het feit dat je een waarschuwing hebt gehad, blijkt al dat er geen zwaardere sancties worden opgelegd. Je denkt misschien dat het wel meevalt omdat je ‘er een waarschuwing van afgekomen’ bent. Maar die waarschuwing staat niet voor niets op papier. ‘Wie schrijft die blijft’, zegt men wel en dat geldt voor een waarschuwing ook. Vaak staat er in de waarschuwing ook dat er bij een volgende overtreding ‘arbeidsrechtelijke sancties‘ kunnen volgen. Dat betekent dat de waarschuwing de opmaat kan zijn voor een ontslag.
Maar ook als het er niet met zoveel woorden in staat, kan een waarschuwing een teken aan de wand zijn. Een officiële waarschuwing wordt opgeslagen in jouw personeelsdossier en kan bij een volgend incident van stal worden gehaald.
Wat moet je doen na een waarschuwing?
In principe is het doel van de waarschuwing om ervoor te zorgen dat het gedrag waar de waarschuwing over gaat, niet meer voorkomt. Als je een waarschuwing krijgt voor te laat komen, is het de bedoeling dat je voortaan op tijd komt. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Stel dat er een speciale reden is waardoor je wel eens te laat komt? Als je niet reageert, blijft de waarschuwing in jouw dossier en weegt een volgende overtreding zwaarder.
Als de waarschuwing onterecht is gegeven, bijvoorbeeld omdat je niet hebt gedaan waarvan je wordt beschuldigd, is het al helemaal belangrijk om te reageren. Geef je geen (schriftelijke!) reactie, dan gaat de onterechte waarschuwing de boeken in zonder weerwoord.
Wat zijn de gevolgen van een onterechte waarschuwing door de werkgever?
Een werkgever is in beginsel ‘gerechtigd‘ een aantekening in je personeelsdossier te plaatsen. Vanwege de mogelijke gevolgen van een waarschuwing is het daarbij wel van groot belang dat er een zorgvuldig onderzoek en hoor en wederhoor voorafgaan aan de waarschuwing. Een werkgever moet dus eerst zorgvuldig onderzoeken of er wel echt een goede reden is voor de waarschuwing. Een onterechte waarschuwing kan in strijd zijn met goed werkgeverschap (zie bijvoorbeeld deze uitspraak). In zo’n geval kan de rechter de werkgever zelfs nog een waarschuwing krijgen voor het geven van een onterechte waarschuwing!
De werkgever moet ook transparant zijn over wat er in het dossier wordt opgenomen. Je moet als werknemer de juistheid en de inzichtelijkheid van de over jou in het dossier geplaatste aantekeningen kunnen toetsen. Op grond van de privacywetgeving (ook wel: AVG) heb je als werknemer bovendien het recht om kennis te nemen van de inhoud van jouw personeelsdossier. Zo’n informatieverzoek op grond van artikel 15 AVG kun je ook door je advocaat laten doen in de voorbereiding van een procedure. Lees hier welke informatie de werkgever in het personeelsdossier mag opnemen.
Blijf dus niet stilzitten na een waarschuwing, maar overleg of het verstandig is om te reageren.
Bel voor vrijblijvend overleg met Heere advocaten in Rotterdam 010-4360069!